BCT Gedinne 2024

Gedinne, een lieflijk dorp aan de rand van een leuke gezellige paddock. Aan die paddock: een prachtige weg die stijgt en daalt, die draait van links naar rechts om door de logica der bochten uiteindelijk terug te komen waar hij gestart is. En dat komt goed uit, zeker als men er met de motor een rondje wil draaien. En als men er meerdere rondjes na elkaar wil draaien dan kan men zelfs spreken van een wedstrijd, een mooie en spannende wedstrijd, waar men elkaar kan bekampen. Omdat iedereen als eerste over de eindstreep wil komen wordt het er soms heel erg heet. En door deze plotse oververhittingen krijgt men dorst, wat enkelen op het idee bracht om er een tent met tafels en stoelen en een bar neer te poten. Het dient gezegd dat dit alles tot stand kwam door enkele Belgen die toevallig ook liefhebber zijn van oude klassieke racemotoren. En dus richtten ze de een club op die ze de CRMB (Classic Racing Motorcycles Belgum) doopten. Een Engelse benaming ja, omdat zij, als Belgen, vonden dat een Engelse titel beter stond.

En om de gemoederen nog meer te verhitten, hebben zij beslist om de BCT(T) nogmaals te organiseren op 23, 24 & 25 augustus 2024 !

Alle motoren van voor 1972 zijn toegelaten en men kan een daglicentie aanvragen, dus er zijn echt geen redenen om niet deel te nemen aan dit mooiste evenement in zijn soort, op het mooiste stratencircuit in Belgi√ę.

Men zegge het voort! Tot in Gedinne!

Eddy De Keyser

Het verhaal…

Het is ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de club, maar vooral op aandringen van Migu√ęl Parrent (dingddoud secretaris van de club), dat de CRMB beslist om in 2006 een wedstrijd te organiseren voor het Belgische Classic Bike kampioenschap en voor de CRMB Challenge. De naam van “Belgian Classic T” verwijst naar de bijnaam die in de jaren ’70 en ’80¬† werd gegeven aan het circuit van Gedinne: de Belgische TT; zelf refererend naar de beroemde races die doorgaan op het eiland Man.

Het is een niet-aangelegd stratencircuit, voor de eerste keer als dusdanig gebruikt in 1947, dat perfect past in de geest van de klassieke motor waardoor het dan ook enorm geliefd is bij de piloten (in het bijzonder bij de Engelsen).

Beschrijving van het circuit

Het circuit is 5063 meter lang en gemiddeld 7,20 meter breed. Het bestaat uit 22 bochten en één chicane en het wordt beschouwd als een snel circuit, zelfs al is er geen enkele rechte strook langer dan 200 meter. Zijn capaciteit bedraagt 46 motoren en 30 side-cars. Het is een circuit dat gemaakt is voor het plezier en waar men elkaar kan passeren zonder problemen.